callahorn.se

De allra flesta hundägare är noga med att skydda hunden från sjukdomar och skador, men ibland kan olyckan ändå vara framme och då är det viktigt att man vet hur man ska agera. Ett vanligt misstag är att många ringer till veterinären det första dom gör, men veterinären kan bara hjälpa dig och din vän om du först har koll på hundens hälsa och tillstånd.

När du bestämmer dig för att bli hundägare är det många saker att ta reda på. Du behöver t.ex. se till att du väljer en ras som passar dig, men du måste också säkerställa att du har ekonomin och tiden som krävs för att ta hand om din nya vän. Utöver detta måste du se till att det finns en bra och trygg hundförsäkring som du kan luta dig mot om något oväntat skulle inträffa. Tyvärr får de allra flesta hundägare erfara att hunden någon gång blir sjuk eller skadad. Utan en försäkring kan veterinärkostnaderna bli så höga att man inte har råd att ge hunden den vård som den behöver.

Bästa checklistan när hunden är sjuk

Om hunden har fått en tydlig och konkret skada som är livshotande ska du alltid åka in till djurakuten direkt. Då vet du oftast också vad det handlar om och varför hunden mår dåligt. Andra sjukdomstillstånd kan vara mer subtila och visa sig på andra sätt och det är här som vår checklista kommer in i bilden. Om du kan besvara dessa frågor när du pratar med en veterinär har veterinären större möjlighet att bedöma tillståndet.

  • Vad är din hund för ras?
  • Vad har hunden för temperatur?
  • Hur slår hundens puls? Den normala vilopulsen hos en hund är 60-120
  • Hur andas hunden? Andas den fortare eller långsammare än vanligt och har den någon hosta?
  • Lyft på hundens överläpp för att kontrollera hur slemhinnorna ser ut och om de ändrat färg
  • Hur är hundens aptit och äter och dricker den mindre/mer än vanligt?
  • Hur ser hundens avföring och urin ut?
  • Hur är hundens allmäntillstånd? Är den hängig och sover mycket eller är den stressad och orolig?
  • Om hunden har kräks är det viktigt att du antecknar när det senaste skedde, hur ofta och hur mycket

Om du kan ge den här informationen till veterinären är det större sannolikhet att din hund faktiskt får den hjälp som den behöver. Att skaffa hund är ett stort ansvar som du har med dig hela hundens liv, men det är också en fantastisk tid med en ny vän för livet.