callahorn.se

En stor del av befolkningen älskar hundar, vilket inte är någon överraskning. Det finns flera saker som du måste känna till för att klara av att äga en hund. Speciellt om det är första gången. För att göra det lättare för dig att komma ihåg allt som måste kommas ihåg kommer här en sammanfattning av de allra viktigaste sakerna. Dock kan det vara bra ifall du läser lite mer information om dessa saker för att lära dig ännu mer. Har du däremot redan ägt hund tidigare känner du antagligen till allting du måste för att ta hand om den på bästa sätt.

Viktiga saker du bör veta

  • Hundras samt uppfödare. Det första steget är att hitta dessa efter att du bestämt dig för att skaffa hund eller valp. Det viktigaste är att du kollar upp den uppfödare du valt i förväg, och att du får träffa valpen i hemmiljön innan du bestämmer dig för om det är den rätta. Du bör även få träffa mamman samt eventuella syskon.
  • 8 veckor. När valpen är minst 8 veckor kan du hämta den. Då bör den vara besiktigad, vaccinerad samt ID-märkt. Skulle valpen vara renrasig bör du även få med en stamtavla.
  • Fodret. Din valp behöver ett anpassat foder för att växa rätt. Detta går att beskriva som grunden för din valps hälsosamma liv. Ett tips är att du pratar med veterinären eller uppfödaren för att välja det rätta fodret.
  • Lekar och aktiviteter är väldigt viktigt. Busa, gosa och lek med din valp så du kan utveckla en relation med den och lära känna valpens personlighet.
  • Motion. Detta är något som blir viktigare efter varje månad. Till en början kan du ta det lite lugnt. men i samband med att hunden blir äldre kan du ta lite längre promenader.
  • Vaccination. Hundar i Sverige blir vanligtvis vaccinerade tre gånger under det första levnadsåret. Därefter ska det ske regelbundna vaccinationer.
  • Regelbundna hälsokontroller. Detta tillsammans med bra försäkring är en väldigt god investering för att försäkra dig om att din hund lever så länge den kan.
  • Klor, tänder och päls. Det är viktigt att du är noga med skötseln av din hund. Börja vänja valpen redan från början med att klippa klor, borsta tänderna och borstning av päls.
  • En sak som kan vara bra att känna till, men som inte är jätteviktig är att du har ett stadigt golv. Det går att planera i samband med att du valpsäkrar ditt hem. Heltäckningsmattor kommer fånga upp allt hundhår och kan lätt gå sönder när du äger hund. Kontakta gärna någon professionell som kan hjälpa dig med golvläggning i Bromma för att få ett hållbart golv.