callahorn.se

Har du tänk på att skaffa hund? Att utöka familjen med en kompis eller att ha en träningskompis som kan motivera dig att komma ut i ur och skur för att röra på dig? Det finns väldigt många olika anledningar till att människor skaffar hund, och här ska vi gå igenom vad man bör tänka på, hur man gör och vilka fallgropar som finns.

Tänk efter före

Det första du bör tänka igenom riktigt noga är om du har tid och energi i ditt liv för en hund. Hunden kommer att kräva daglig aktivering, inte bara promenader eller lite torrfoder i matskålen. Du behöver rannsaka dig själv, vill du ha den för att den är söt, eller vill du ha den för att det finns en djupare mening eller anledning? Är den söt så finns det perfekta hundar i form av kramdjur. Du måste vara på det klara att det är du som vuxen som har ett ansvar. En hund är ingen leksak man kan köpa till barnen att leka med, utan ett levande djur som kräver noggrann skötsel varje dag, även om det är kallt och regnar. Du som vuxen måste ha det yttersta ansvaret. Du som vuxen måste lära hund och barn att umgås och det måste vara på hundens villkor.

Har du nu funderat på om du vill gå upp i ottan med en kissnödig hund, om du vill vara ute i kallt höstregn eller behöva vara uppe halva natten för att hunden har diarré? Har du funderat på var hunden ska vara på dagarna om du jobbar? Hunden kan inte lämnas ensam hela dagen utan behöver viss tillsyn och rastning med vissa intervaller.

Tänk på att bilen kanske blir för liten och behöver bytas ut för att hundens bur måste få plats? Fungerar det ihop med barnvagnen? Och kommer du att stå ut med att behöva dammsuga betydligt oftare än vad du gör idag? Är du pedantisk och städar varje dag så fort du får se ett gruskorn eller en kvist i hallen så är hundlivet inget för dig.

Fördelar med hund

Men det är klart att det finns fördelar med hund också. Allt är inte jobbigt, omständligt eller tröttsamt. Du har alltid en glad kompis som blir överlycklig när du kommer hem, alltid någon som vill mysa med dig och du har alltid en vän som följer med ut på promenaden eller joggingturen och ser till att du rör på dig. Du blir aktiverad, får massor av frisk luft och en möjlighet att uppskatta alla årstiders olika väder. Du kommer att uppleva glädjen i att leka i snö eller ta en glass i solskenet. Det finns alltid någon som lyssnar deltagande när du är ledsen, och om det finns barn i hushållet har barnen mycket utvecklande saker att lära sig om hundar, som att visa respekt, ta lite ansvar och förstå sig på medkänsla och empati.

Du har alltså en hårig bästa kompis som älskar dig oreserverat! Det är inte dåligt det, eller hur?