callahorn.se

Din hundvalp behöver daglig omvårdnad och skötsel, mat, vatten och tillsyn. Detta gäller för hundar i lägenhet såväl som för hundar som ska vakta boskap eller stå i hundgård. För hundar i hundgård gäller att hunden måste rastas utanför hundgården varje dag. En hund i en vanlig villa eller en lägenhet hålls ju inomhus så den behöver gå ut betydligt oftare.

Tips för dagliga rutiner

Ta för vana att kela och gosa med din hund en stund varje dag. Då känner du igenom hela hunden och lär dig hur den känns och ser ut, och därför är det lättare för dig att upptäcka om den är varm eller svullen någonstans. Leta efter sår, fästingar och kontrollera tänder, klor och tassar dagligen. Vissa hundar behöver även borstas med jämna mellanrum.

Hos Jordbruksverket kan du läsa rekommendationer om vad som gäller för hur du sköter din hund efter alla konstens regler. Lär du känna din hund ordentligt är det lättare att upptäcka och förebygga skador och se till att hunden mår bra. Tänk också på att mat och motion ingår i den dagliga skötseln. Det är även bra att lära hunden att borsta tänderna dagligen för att undvika plack och karies. Använd hundtandkräm eller bara en tandborste.

Lycka till med din hund!