callahorn.se

Det är inte ovanligt att folk undrar vilken sorts mat som är säker att ge sin hund. De flesta hundägare väljer i första hand ett hundfoder eftersom det är enkelt och ofta innehåller det mesta hunden behöver. Dock är det vanligt att hundägare ger sin hund en tugga eller två av maten de själva äter. Är detta säkert? Det finns en hel del som hunden kan äta utan några problem, men även saker den bör undvika.

Om du skulle äga både hund och katt och ge de båda foder är det viktigt att du inte ger djuren samma. En hund bör inte äta kattmat och en katt ska inte äta hundmat. Vill du beställa djurmaten på nätet finns det hemsidor som har ett utbud med kattmat och hundmat att välja mellan. På så sätt behöver du inte leta på olika platser för mat till dina djur. Här nedan kan du dock läsa lite mer om vilka grönsaker, frukter och kött som är säkert för hundar att äta.

Grönsaker & frukt

Grönsaker och frukt är inte bara bra för oss utan även för din hund. De innehåller vitaminer samt mineraler som är bra för hundens välbefinnande och hälsa. Grönsakerna och frukterna innehåller även flera andra bra näringsämnen. Några av de bästa sakerna som är säkra att ge hunden är bland annat banan, blåbär, broccoli, apelsin, ärter, jordgubbar, selleri och vattenmelon.

Kött

Hunden anses vara en naturlig köttätare, men gäller det alla typer av kött? Så länge köttet är av hög kvalitet och bra tillagat ska det inte vara några problem med att ge hunden kött att äta. Rött kött och fågelkött rekommenderas eftersom det innehåller mycket protein, vilket hundar behöver.

Kyckling och nötkött är två köttvarianter som är okej att ge hunden. Kyckling eftersom det består av en hel del protein och lite fett och nötkött eftersom det innehåller en del järn. Fisk kan också vara bra för hundens hälsa, även om det är någonting som sällan förekommer i den naturliga kosten för hunden. Då ska det helst vara oljig fisk som tonfisk, makrill eller lax. En annan sak från havet som hunden kan äta är krill, vilket är ett kräftdjur.

En välbalanserad kost

Det finns en hel del saker du kan ge din hund att äta, och saker du bör undvika att ge hunden. Det allra viktigaste är att din hund får en kost som är välbalanserad och passar just din hund och dess behov. Torrfoder och våtfoder är de vanligaste alternativen eftersom det är lätt, smidigt och ofta billigare jämfört med att göra egen hundmat. Men alla som är intresserade av att ge hunden något annat än foder rekommenderas göra noggrann research så de inte ger hunden någonting som är farligt för dess hälsa.