callahorn.se

Har du en hund som gärna gräver i soffan och i sängen? Då är du inte ensam. Att ”gräva” i möbler är något som är mycket vanligt för hundar, men det är inte lika lätt att ha förståelse för när den nya skinnsoffan tar stryk. En hund kan gräva för att den försöker hitta en doft som den inte känner igen, men det kan också handla om att hitta en skönare sovställning eller för att värma upp sängen inför natten.

Precis som människor fluffar upp sina kuddar och vänder på madrassen gör hunden detsamma. Tittar vi t.ex. på katter så har dessa djur ett mycket stort behov av att klösa. För att skydda dina möbler kan du då investera i ett bra klösträd som gör att katten kan få utlopp för sitt behov, samtidigt som du slipper oroa dig för din inredning. Idag finns det klösträd som är så snygga att de med fördel blir en del av inredningen i ditt hem och som ser riktigt snygga ut. För hundar finns det inget substitut för grävandet, men du kan anamma våra smarta knep för att minska risken för slitage.

Rengör soffan och använd skydd

Den främsta orsaken till att din hund gräver i soffan beror på lukter. Om det var länge sedan du rengjorde den kan det vara hög tid att ge den en omgång. Torka av hela soffan och dammsug den noggrant. Här kan du med fördel använda dig av ättika och vatten för en skonsam och bra rengöring. Undvik dock vätska på tygsoffor. Täck sedan över soffan med filtar som ger ett extra skydd mot hundens klor.

Skydda mattor

Vissa hundar struntar i soffan, men gräver och biter istället på mattan. En av de främsta orsaker till detta, speciellt om det är ett plötsligt beteende, är tristess och uppmärksamhetssökande. Hunden kan även känna ångest eller rädsla, alternativt markera sitt revir. Här är det viktigt att du säger till hunden varje gång den biter eller klöser, men du kan också använda dig av en hemmagjord spray. Den här sprayen fungerar lika bra på mattor som på soffan och består av 1 1/2 dl vatten blandat med 2 msk vit vinäger och 20 droppar citronolja.

Observera att plötsliga förändringar i hundens beteende inte alltid beror på rastlöshet. Ibland kan hunden ha fått medicinska problem där du behöver ta kontakt med en veterinär för att din hund ska få den vård som den behöver.