callahorn.se

Det finns så många fina hundar. Hur ska man tänka för att välja rätt sorts hund? Ska det vara en renrasig hund eller en blandrashund? Och varför pratas det så mycket om stamtavla?

För att ditt framtida hundägande ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du sätter dig in i vad du vill ha av en hund. Vad ska du ha hunden till? Ska det vara en hund som utför något slags arbete eller vill du träna något speciellt med hunden? Ska den vara som rent sällskap och en kompis på promenaderna?

Olika raser har olika behov

Det finns över 300 olika hundraser och många av dem har vitt skilda behov. Alla hundar passar inte alla och därför är det viktigt att veta syftet med hunden. Först när du vet vilket syfte hunden ska ha kan du börja leta i rätt riktning efter en passande ras. Hundar delas in i 10 olika rasgrupper utifrån ursprung och användningsområde. Vill du ha en hund till sällskap som nöjer sig med promenader och lite vardagstrick så är kanske inte en boskapsvaktande herdehund förstahandsvalet? Du behöver alltså ta hänsyn till dina behov och matcha ihop dem med en hundras som kan passa in, inte välja en hund för att den är söt.

Läs på om olika raser

Det finns en del information att hitta hos SKKs Köpa Hund där du dessutom kan klicka dig vidare till olika hundraser med raspresentation.

Givetvis finns det andra viktiga saker att fundera över också, som vilken storlek, vilken typ av päls och rasens sjukdomshistorik.

När du skaffar en registrerad hund med stamtavla kan du ta reda på hur sjukdomar och meriter ser ut för avelshundarna och följa den bakåt i flera generationer. Ofta kan du även se mentalbeskrivningar av hundarna också. Du får en aning om vad du kan förvänta dig från hunden sen.

En blandrashund har oftast ingen känd hälsostatus eller känd mental status i sina bakre led och blandningen i sig kan göra att flera olika rasers instinkter krockar. Detta kan ställa till problem för dig som hundägare senare. Du vet inte vad du får. Du riskerar att köpa grisen i säcken helt enkelt. Därför är det bra att läsa på om raser och deras behov, och att vända dig till en uppfödare som är ansluten till någon kennelklubb. I Sverige är det Svenska Kennelklubben som är riksorganisationen.