callahorn.se

En hund behöver stimulans för att må bra. Den behöver tänka lite och få utlopp för sin energi. Att endast ligga i soffan dag ut och dag in kan göra att hunden hittar på egna, inte alltid välkomna aktiviteter. Om du tränar och aktiverar din hund skapar du dessutom ett starkare band mellan dig och din hund.

Träna hemma

Man behöver inte gå med i någon hundklubb för att träna med sin hund, det finns mycket man kan göra på egen hand. Det finns många knep för att aktivera hunden både inomhus och utomhus, så väder och vind är ingen ursäkt för att inte göra något tillsammans med sin hund.

Hundar tycker om att använda nosen, och för den lilla valpen kan det vara en rolig utmaning att följa en rad med godisar från ett rum till ett annat, eller att få leta efter sin favoritleksak som du har gömt bakom ett stolsben. Vardagsbestyr som att vara enkel att hantera i bad, pälsvård och klippning av klor är också en aktivitet, något som hunden behöver lära sig att vara med om.

Mycket av det som en vuxen hund kan och som ingen blinkar över är saker som måste tränas in med den lilla valpen. Det handlar om att gå fint i kopplet, komma på inkallning och kanske vänta på ett varsågod innan hunden äter sin mat. Eller att inte kasta sig över folk som kommer för att hälsa på. Tänk på att miljöträning och passivitetsträning är extremt viktigt. En bra övning är att sitta vid tågstationen och bara titta på folk, men utan att låta någon hälsa. Det kan bli för många intryck, och skynda långsamt med din valp.

Ett steg i taget.