callahorn.se

När valpen har kommit hem blir det ofta bråda dagar. En valp behöver mycket uppmärksamhet och passning, den är ju faktiskt inte vuxen ännu och har mycket att lära sig.

Det kan vara bra att ta några dagar i lugn och ro innan det kommer folk på besök. Valpen måste känna sig trygg och säker och den behöver veta var den hör hemma. Försök inte att leka med valpen hela tiden, en liten valp behöver sova väldigt mycket och det är lätt att överstimulera den. En hund har nytta av att lära sig slappna av och vila även om den inte alltid vill.

Rumsrenhet

En viktig sak med valpar är att träna dem på att bli rumsrena och göra sina behov ute. Det handlar till stor del om att du ska lära dig valpens signaler och ta ut den när den behöver göra ifrån sig. En tidning innanför ytterdörren kan vara bra, och om valpen sätter sig inomhus, lyft bort den till tidningen direkt. Fya inte valpen utan beröm och gör stor affär av saker som är bra istället.

Tänk på att ta ut den direkt efter sömn, mat och lek eftersom det oftast är då den är nödig. Det tar olika lång tid att få en hund rumsren, men ge inte upp!