callahorn.se

När du har valt ras är det bara att läsa in dig på den ännu mer, och du kan även kontakta olika uppfödare för att ställa dig i kö för att få köpa en valp. Ett bra sätt att få veta mer om rasen och träffa många olika individer är att gå till en hundutställning. De flesta pratar gärna med folk som är intresserade av rasen, berättar mer och ger råd.

Kontakta en uppfödare

För att hitta en uppfödare kan du använda dig av den lista som Svenska Kennelklubben har på registrerade kennlar inom alla raser och sedan ringa eller mejla till kenneln. Du kan även titta efter annonser på Blocket, många uppfödare finns där. En brasklapp är dock smuggelvalpar, de hittas också ofta på Blocket.

När du kontaktar en uppfödare vill denne oftast veta hur du har tänkt dig hundköpet, vad du ska ha hunden till och vad du har att erbjuda. Var ärlig. Vill du ha en hund för enbart sällskap och promenader, berätta det. Vill du ha en hund med mer energi så att du kan träna och tävla på lite högre nivå, berätta det också. Det gör det lättare för uppfödaren att veta om du är en lämplig valpköpare eller inte. Var beredd på att uppfödaren kan ställa många frågor och be dig berätta om dig själv.

En annan sak som är bra är att besöka uppfödaren och träffa hundarna för att verkligen få kontakt och lära känna varandra lite mera. Har du en bra kontakt med din uppfödare har du oftast en mentor som ställer upp och ger råd och tips under hela hundens levnad. På skämt i hundvärlden sägs det att man kan aldrig vara för noga med sin uppfödare!